Kategori

Forskjell mellom versjoner av «Gårder»

 
(2 mellomliggende revisjoner av en annen bruker er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
På 1700-tallet hadde Akerbøndene en av de mest avanserte redskapskulturer i landet. De var begunstiget ved at det var et relativt tett befolket område med lett tilgang på arbeidskraft, og pengeøkonomien var mer gjennomført enn ellers i landet. Samtidig var det en markedsbegunstiget situasjon for landbruksprodukter, ved omsetting av varer til byen. Undersøkelser viser at Akerbonden hadde langt flere hesteredskaper til disposisjon enn noe annet sted i Norge, og med bedre økonomi fikk bøndene også dyrere materialer og bedre og mer effektive ploger.
+
I løpet av middelalderen ble det ryddet flere nye gårder i Aker. De har gårdsnavn som ender på ''-rud''. I Oslodalen var åkerbruket med korndyrking viktigste næringsgrunnlaget. Mest vanlig i middelalderen var bygg og havre, ofte sådd sammen (blandkorn). I tillegg ble det dyrket rug og noe hvete. Svært mange av gårdene som ble ryddet, lå slik at små endringer i klima kunne gi katastrofale følger. En regner likevel at kornproduksjonen omkring år 1300 på landsbasis var 50 % større enn i 1665. Undersøkelser om Akerbøndenes redskaper har vist at plogen var det tradisjonelle redskapet fra middelalderen og fremover. Ved utgraving i [[Oslo gate]] 7 ble det funnet pløyespor i naturbakke fra 1100-tallet. I denne listen inngår en del tidligere plasser som utviklet seg til selvstendige gårdsbruk. Nedlagte husmannsplasser kan også være omtalt i listen under kategorien husmannsplasser.
  
 
[[Jordbrukshistorie i Oslo|Les mer]]
 
[[Jordbrukshistorie i Oslo|Les mer]]
[[Kategori:Bygningsverk]]
+
[[Kategori:Bygninger]]
 
[[Kategori:Bygeografi]]
 
[[Kategori:Bygeografi]]
 
[[Kategori:Kart]]
 
[[Kategori:Kart]]

Nåværende revisjon fra 31. aug. 2020 kl. 14:39

I løpet av middelalderen ble det ryddet flere nye gårder i Aker. De har gårdsnavn som ender på -rud. I Oslodalen var åkerbruket med korndyrking viktigste næringsgrunnlaget. Mest vanlig i middelalderen var bygg og havre, ofte sådd sammen (blandkorn). I tillegg ble det dyrket rug og noe hvete. Svært mange av gårdene som ble ryddet, lå slik at små endringer i klima kunne gi katastrofale følger. En regner likevel at kornproduksjonen omkring år 1300 på landsbasis var 50 % større enn i 1665. Undersøkelser om Akerbøndenes redskaper har vist at plogen var det tradisjonelle redskapet fra middelalderen og fremover. Ved utgraving i Oslo gate 7 ble det funnet pløyespor i naturbakke fra 1100-tallet. I denne listen inngår en del tidligere plasser som utviklet seg til selvstendige gårdsbruk. Nedlagte husmannsplasser kan også være omtalt i listen under kategorien husmannsplasser.

Les mer

Sider i kategorien «Gårder»

Under vises 200 av totalt 352 sider som befinner seg i denne kategorien.

(forrige side) (neste side)
(forrige side) (neste side)